Låt kollo leva!
Låt kollo leva!
Barn
Barn

Ideellt på kollo

Synsholmens kollo drivs ideellt och allt ekonomiskt överskott återinvesteras i verksamheten och barnen. Alla kollots praktikanter har tidigare varit kollobarn hos oss. Flera blir även ledare sen, vilket hjälper oss att behålla kollots själ och hjärta! Vår drivkraft är kärleken till kollo och vetskapen om att en sommar på “Synis” verkligen kan göra skillnad.

Låt kollo leva!
Låt kollo leva!

Att göra barnen glada, att finnas till hands, lyssna, leka, lära, sola, bada, hajka, äta gott och få vänner för livet. Att få vara kolloledare är en förmån. Att få åka på kollo borde vara varje barns rättighet.

Synsholmen har ett nära samarbete med Skandias stiftelse Idéer för livet som 2008 köpte kollot av Stockholms stad för att säkerställa kollots överlevnad. Efter flera år av osäkerhet med hyreshöjningar och oklar framtid kunde vi äntligen känna trygghet och att Synis kan fortsätta som kollo. Vi hyr kollot på ett långtidskontrakt och har även fått stöd i form av stipendium som möjliggjort utveckling av verksamheten. (Stort TACK till Idéer för livet som verkligen kan stå för parollen “låt kollo leva”)

Vi har varit upphandlade av Stockholms stad sedan år 2000 och dessförinnan var det flera av oss kolloledare som jobbade på kollot när det drevs kommunalt av Sommarbarnsbyrån på 90-talet.

Vill du som vuxen stötta vårt kollo?

Enkelt! Skicka dina barn till “Synis” så får de en oförglömlig kollosommar! Eller bara berätta för dina vänner att vi finns!

En dag på Synis

Illustrerat dagsschema
  • 08:30 God morgon!
    Efter en lugn väckning vaknar vi till en ny dag, klär på oss och bäddar sängen (eller om man vill bädda efter frukost)
  • 09:00 Frukost telefontid
    Ledarna har fixat frukostbuffé på verandan med utsikt mot vattnet. Varje morgon har vi nybakat bröd. Efter frukosten diskar man sin egen disk. Nu kan man också ringa hem eller ta emot telefonsamtal.
  • 10:00 Aktivitet
    Första aktiviteten börjar, som kan vara nån liten lek eller kanske bad. Vi är tre ledare som jobbar på morgonen.
  • 12:30 Lunch
    God lunch! Man är köksbarn en gång under kolloperioden. Då får man hjälpa till i köket, det brukar de flesta tycka är jättekul! Och även duka och vid behov hjälpa till med serveringen. Då får man också gå först och ta mat. Alla diskar sin egen disk.
  • 13:30 Personalmöte
    När ledarna har personalmöte så planeras det roligheter! Då får man vara runt eller i huset och hitta på nåt lite lugnare, i väntan på samlingen. Vi har pingisbord, fotbollsspel, biljard, serietidningar och en massa spel man kan roa sig med.
  • 14:00 Samling för stora aktiviteten
    Det kan till exempel vara älgjakt, sjöslag, pyssel, luftgevär, paddling, naturpromenad, poängjakt, vattenpolo, gyttjebrottning, fotbollsturnering eller andra överraskande aktiviteter! Ibland får ni själva bestämma vad vi ska göra.
  • 16:30 Morgonledarna slutar
    De ledare som jobbat morgon slutar för dagen.
  • 17:30 Middag och telefontid #2 telefontid
    Halv sex äter vi middag. Köksbarnen hjälper till igen. Kanske ett kvällsdopp efter maten, eller någon mindre lek.
  • Vid 19:00/20:00 Dusch/Kvällsmål
    Dags för dusch, varannan dag för tjejerna och varannan killarna. När vi har disco får alla duscha (inte samtidigt!) Ibland kan man bada bastu också. Sen är det kvällsmål.
  • 21:00 Dags att runda av (denna tid varierar)
    Alla in på rummen för att göra sig i ordning för kvällen. Borsta, dassa, pyjamas.
  • 21:30 Får vi be om största möjliga tyssssssssssstnad!
    Halv tio är det lugnt på rummen. Sen får man läsa, skriva brev, lyssna på musik eller vad man vill göra i tysthet, så att man inte stör dem som vill sova. Ofta läser ledarna ur någon bok, eller berättar historier.

Kollots historia

Alla barn som varit på Synsholmen finns uppskrivna i vår barnbok. Tittar man många år tillbaka i den så står det antecknat efter varje namn varför just det barnet fick åka på kollo. Till exempel kan det stå “undernärd”, “modern svag” eller “föräldralös”.

Synsholmens barnbok från 1928
Synsholmens barnbok från 1928
Förr var man på gården hela sommaren, vilket var bra eftersom många var fattiga och hade ont om mat hemma. På kollo kunde man äta ordentligt och få nya krafter.
Idag så är man hos oss två veckor. Det beror på att kollo blivit så populärt, och då kan fler få komma till oss. Det tycker vi är jättebra!

Här är Synsholmens barn och ledare år 1956
Här är Synsholmens barn och ledare år 1956

Vi hoppas att någon om femtio år kommer att titta på ett kort på ER och fundera över vad ni gjorde på kollo, precis som ni kan tänka på barnen på kortet här till högerhär ovanför. Undrar vad de gjorde och hur de levde. Och vad de gör idag?

Här är Synsholmens barn och ledare år 1956
Här är Synsholmens barn och ledare år 1956
Ålfiske med Sven
Ålfiske med Sven

Sven Nilsson var en fiskare som bodde på Kallsö, nära Vänsö. Han har hjälpt Synsholmens barn väldigt många år. Han skjutsade oss i sin fiskebåt till Vänsö.

Det var han som tog hand om kollot på vintern när inte vi är där. Ibland tog han med oss på utflykt också, här på bilden fiskar vi ål. Med ledare och barn åkte vi ibland på sälsafari. Sven kunde locka på sälar med rösten.

Sven har fått medalj av kungen och var bra på allt man behöver kunna i skärgården.

Bärrensning på Klastorps kollo på 30-talet
Bärrensning på Klastorps kollo på 30-talet

På fotografiet till högerhär ovanför ser ni bärrensning på Klastorps kollo på 30-talet.

Klastorp är ett numera nedlagt kollo som ligger på samma ö som Synsholmen. Det sägs att det spökar där.

Från början var Klastorp ett kollo bara för flickor. På baksidan av huset hade de stora frukt-trädgårdar och i ladugården som låg nedanför kollot fanns oxar, höns och andra djur.

Ladugården sprängdes senare, för att den var fallfärdig.

50-talet

Söndagsfrukost 1956
Söndagsfrukost 1956

Här äter kollobarnen på Synsholmen sin söndagsfrukost. Fotografiet är taget från övervåningen på Synis.

Då fick man två mackor, ett ägg och en tallrik filmjölk.

De fick varje morgon nybakat bröd – en tradition som vi har kvar. Fast vi har frukostbuffé och man får nog lite mer mat nuförtiden.

Om ni kommer till oss i sommar så kan ni titta på fler bilder från kollo förr i tiden.

Visst var kollo lite mer uppfostrande förr om åren men det viktigaste var ändå alltid lekandet och kompisarna man fick på sommaren.

Barn som leker
Barn som leker
Kvinna som mjölkar en ko

…och för att ha mjölk på bordet var man såklart tvungen att gå upp och mjölka…

När kollot byggdes hade man staket runt huset – inte för att hindra barnen från att rymma, utan för att kossorna inte skulle klampa in i köket. 🙂

9/10
9/10 - Internet World

Först på nätet

Synsholmen var (troligen) första kollot med en hemsida, 1998 publicerades första versionen.

Webbplatsen (första utgåvan) blev omnämnd i tidningen Internet World, där den fick nio poäng av tio.

9/10
9/10 - Internet World

Kollot har ett Instagram-konto i stan, men ute på kollot kör vi Instagran.